Det trodde man ju aldrig, att jag som 48 år gammal skulle ställa upp i en bartendertävling, omringad av unga bartenders och kockar från de absolut bästa krogarna runt om i Sverige, men jo - det har skett. Jag och Malin, min poddpartner från Mitt i livetpodden, blev inbjudna till Gotlands Gin, numer, årliga bartendertävling ute på Harö i Stockholms skärgård. Förra året blev vi inbjuda pga ett avhopp och hade inget som helst ansvar under dagen. Med ansvar menar jag att vi inte skapade någon drink. I år var det en annan agenda. I år spelade vi under samma reglemente som övriga inbjudna. Dvs detta var dagen då jag och Malin fick florera bland Stockholms hetaste bartenders och ett gäng matkreatörer. Man kan säga att vi rätt så snabbt stack ut ur mängden. Ja menar, här har vi ca 20 stycken tatuerade unga människor som fermenterar till vardags - jag drar absolut alla över en kam, det fanns undantag absolut. Medelåldern var ca 28-30 och då behövs det tilläggas att jag och absolut drog upp den kopiöst. Det var piercingar på kroppsdelar och naturmotiv tatuerat, en lingonruska här en motorsåg där, det pratades smaker som vildros och saltskum, frystorkat och experimenterat. Det kändes lite som att gå till tandläkaren när alla bartenders och övriga matproffs presenterade emulsionen av smaker som gift ihop sig i deras recept, jag fångade upp ord som "gin" - ah, det var nog allt. Jag vet inte hur länge dessa proffs hade förberett sig för denna dag, men jag kan meddela att det hade jag och Malin också - i alla fall i ca 14 timmar innan! I någon form av panik stod jag där, kl 19.00 kvällen innan avfärd och kokade ihop olika sockerlag för att testa fram vilken som var den absolut bästa att ha i vår o t r o l i g a drink som vi skakat ihop i tankarna en onykter kväll i Italien några dagar tidigare. Harö är en fantastisk pärla i skärgården. Det går bra att övernatta eller bara äta mat där - maten, den är fantastisk. Har nog ätit mig igenom deras meny i alla fall två gånger nu och kan meddela att jag icke känt besvikelse över någon av rätterna någon av gångerna, snarare tvärtom. Vår drink skulle ha en bas på Gotland Gins Glögg (tips till julafton - magisk!) Vi kom fram till att yuzu alltid är bra att väga upp det söta i glöggen med, och efter 3 stycken kokade sockerlag så hade jag en vinnare i fänkåls-sockerlag. Överraskande och kändes extremt experimentellt och fick en vinnarkänsla att "nu ska vi fan visa proffsen vart skåpet ska stå", BOM, mic drop osv. Glasets kant skulle vi dessutom täcka med "pop rocks" ni vet sånt där godis som poppar när du stoppar dem i munnen. Garneringen skulle vara en ugnstorkad apelsinskiva, men det han vi inte göra utan skulle inhandlas på morgonen men det missades så vi plockade 25 lavendelblommor från Harös bordsdekoration, dvs från deras blomkruka. Förlåt oss, men allt för sporten som en brukar säga. Dagen började kl 09.00 med en drink, och avslutades kl 18.00. Kl 10.30 när vi kom till Harö serverades en iskall vodka tillsammans med kaviar, strax därefter en Dry Martini tillsammans med ett ostron. Det finns en hemlighet här va, nämligen: drick ej alla drinkar, det är okej att vaska, och fyll på med vatten människor, och gärna lite solskydd. Jag och Malin levde absolut upp till detta, samt även ett gäng till, men några av sällskapet missade detta livsviktiga lifehack totalt. Finns bilder på sovande folk på buss hem, men jag besparar er dem. Slutet gott allting gott, otrolig dag - inväntar slutresultatet på tävlingen då alla även skulle fylla i smak, utförande och matchning. Vi gav oss själva full pott, mest för utförandet, dvs att vi överhuvudtaget kunde klara av att leverera 25 drinkar med allt vad det innebar. Min fänkålssockerlag kanske inte flög lika högt hos de mer erfarna, men jag och Malin var otroligt stolta...och ödmjuka?[video mp4="https://files-aller-blogger-platform.aws.aller.com/uploads/sites/134/2024/06/IMG_7425.MOV?fm=mp4" data-setup='{"fluid": true, "autoplay":false}'][/video] Tackar Gotlands Gin för en fantastisk dag. Vi ses nästa år. Har börjat frystorka diverse och googlar "hur man fermenterar" redan nu så vi kan bjuda på en riktig jävla smakupplevelse nästa år. Over and out. Nu står sill-lunch på agendan. Kram